Vakuumske vrečke ali vrečke za vakuumsko pakiranje so narejene iz poliamida in polietilena, krajše jim rečemo PA/PE vrečke. Debelino vakuumske vrečke merimo v mikronih in so v osnovi precej debelejše kot npr. navadne plastične vrečke za v trgovino ali vrečke v rolici, v katerih kupimo sadje in zelenjavo.
Vrečke so načeloma že tovarniško zvarjene s treh strani, kar pomeni, da so enostavne za uporabo, saj se živilo zelo preprosto položi vanjo. Prav tako je vakuumiranje olajšano – vakuumirati en rob je precej enostavnejše kot štiri. Obstajajo pa tudi vakuumske vrečke v roli, za te rečemo, da so v rokavu, kar pomeni, da so zvarjene z dveh strani in da imamo en dolg rokav vrečke. Prednost le-teh je, da jih lahko odrežemo poljubno po dolžini, odvisno od tega, kaj želimo vakuumirati, slabost pa je ta, da moramo vrečko naprej zvariti še z ene strani, šele nato lahko damo vanjo živilo in ga zvarimo še s četrte strani. Pozorni moramo biti tudi na to, da ne odrežemo premajhnega kosa rokava, ampak vsaj 5 cm več, kot je dolgo živilo.
V vakuumske vrečke lahko damo praktično karkoli – od mlečnih izdelkov (sira), do različnega sadja (slive, jabolka, hruške …) in zelenjave (buče, pesa, korenje …), pa seveda raznovrstne mesne izdelke (salame, pršut, ribe, perutnino …), celo kruh, piškote in oreščke lahko vakuumiramo. Izdelki, ki jih shranimo v vakuumskih vrečkah, ohranjajo svežino in okus dlje časa. Vakuumirana živila lahko damo v skrinjo (sveže meso) ali pustimo v shrambi (suhomesni izdelki).